【高考英语】2021高考英语真题(全国乙卷) 高中英语
1
2021年全国乙卷
2021高考英语全国乙卷听力音频音频:00:00/22:07第一部分 听力 (共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt?
A. £19.15. B. £9.18. C. £9.15.
答案是C。
1. What is the man doing?
A. Asking the way.
B. Giving directions.
C. Correcting a mistake.
2. What dress size does the woman want?
A. 8. B. 10. C. 12.
3. What is the woman likely to do?
A. Make a phone call.
B. Handle the problem.
C. Have a rest.
4. Which tour does the man seem to be interested in?
A. The evening tour.
B. The half-day tour.
C. The full-day tour.
5. Where are the speakers?
A. At a canteen.
B. At a clinic.
C. At a bank.
第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
6. What does the woman think of the match?
A. Entertaining.
B. Discouraging.
C. Boring.
7. What do the speakers plan to do on Tuesday afternoon?
A. Watch a game.
B. Play tennis.
C. Go to the cinema.
听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。
8. What does the man advise Mrs. White to do?
A. Go on a diet.
B. Do more exercise.
C. Get enough sleep.
9. Which can be included in Mrs. White’s breakfast?
A. Eggs.
B. Sausages.
C. Porridge.
10. What is the man?
A. A teacher.
B. A physician.
C. A chef.
听第 8 段材料,回答第 11 至 14 题。
11. How does Nancy look to Daniel?
A. Confused.
B. Excited.
C. Anxious.
12. Why does Daniel mention his performance in a play?
A. To comfort Nancy.
B. To express his regret.
C. To show his pride.
13. What is Nancy going to do next week?
A. Take a school test.
B. Have a check-up.
C. Go in for a competition.
14. What does Daniel offer to do for Nancy?
A. Rewrite her lines.
B. Drive her to the theatre.
C. Help her with the practice.
听第 9 段材料,回答第 15 至 17 题。
15. What was Prof. Stone’s grandfather afraid of?
A. Leaving his home.
B. Parting from his son.
C. Taking early retirement.
16. What does old age mean to many elderly Americans?
A. Lack of moral support.
B. Loss of self-worth.
C. Change of living habits.
17. What will Prof. Stone talk about next concerning elderly people?
A. Public services they ask for.
B. Health care available to them.
C. Contributions they can make.
听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。
18. What does the speaker’s mother want her to be?
A. A confident person.
B. A warm-hearted person.
C. A humorous person.
19. Why did the speaker feel lonely in her childhood?
A. She often traveled by herself.
B. Her family moved frequently.
C. Her mother was busy working.
20. What does the speaker mainly talk about?
A. Importance of home schooling.
B. Mother-daughter relationship.
C. A role model in her family.
参考答案
1
答案速查
1—5 ACCBB 6—10 ABACB
11—15 CACCA 16—20 BCABB
2
录音原文
(Text 1)
M: Excuse me, I got lost. I took a bus to city hall, but I can’t find the place.
W: This is the concert hall, not city hall. To go there, you should take the bus at Grand Hotel over there.
(Text 2)
M: Can I help you?
W: I’m looking for a size twelve dress.
M: Oh, let me see. An eight, a ten. Ah, you’re lucky. I have the prettiest dress here in a twelve. Why don’t you try it on?
(Text 3)
W: Do you think you can take care of everything in the office today?
M: No problem. Just go home and take a rest. If there is anything I feel I cannot handle, I’ll call you.
(Text 4)
W: We have a half-day tour, a full-day tour and an evening tour. Which one would you like?
M: What is the schedule of the half-day tour?
W: It sets out at 8:30 a.m. and returns at 2:00 p.m.
(Text 5)
M: Now, what seems to be the trouble, Mrs. Stevens?
W: I’ve been very dizzy lately. And last night, I had some chest pain.
M: Don’t worry. Let me have a look.
(Text 6)
W: Wow. That was a great match. I really like watching tennis games.
M: Me too. I think tennis is an exciting sport.
W: I think so. Do you play tennis, John?
M: Yes, but not very well. Do you play?
W: A little. How about a game on Tuesday afternoon?
M: Sure.
(Text 7)
M: Mrs White, I’m afraid we have to put you on a strict diet. From now on, you’re going to have to stay away from salty food.
W: Does that mean I can’t have any more fast food?
M: Right. You can’t have any fried food or steaks.
W: What about breakfast food like eggs and sausages?
M: Those are all bad for you. But you can have porridge, bread and orange juice.
W: Well, what about lunch and dinner?
M: Have a salad for lunch. As for dinner, you can have all the vegetables you want. Fish and chicken are also okay.
W: What about dessert? Can I still have ice cream?
M: Yes, but not too much.
(Text 8)
M: Hi Nancy! You look worried. What’s wrong?
W: Well Daniel, have you ever felt nervous on stage?
M: Sure. Do you remember that play I was in a few years ago? I knew my lines, but I was terrified to have to recite them in front of an audience. As soon as I saw the crowd of people down there, my heart beat so fast that I was unable to say a single word.
W: That’s how I feel just thinking about the spelling competition next week.
M: I didn’t know you made it to the finals.
W: I’m worried I’ll get nervous and freeze on stage. I might forget how to spell everything, even my own name. I don’t know what to do.
M: Nancy, I know that you’re not going to forget how to spell your name. I’ll help you get through this. I’ll go to the school hall with you to practice. Then I’ll teach you an exercise my baseball coach taught me. Believe me. It works.
W: I feel much better now. Thanks, Daniel.
(Text 9)
W: Hello, ladies and gentlemen! Today, we have invited Prof. Stone to talk about the role of elderly people in our society. Welcome to our show, Prof. Stone.
M: To begin with, I’d like to tell a story from my own life. Several years ago, when my grandparents were well into their 80s, they were no longer able to care for themselves very well. My grandfather was afraid of leaving the only home they had known for the past 60 years. The idea of having to sell their home and move into a retirement home was an extremely painful experience for them. Indeed, old age for them, and many old Americans can mean not only the possible failure of one’s health, but the loss of identity and self-worth.
W: Yes, it’s true. What do you have to say about the problem of old age?
M: Many experts have given talks here that have focused on the medical care, and the development of public services for senior citizens. Today, I’d like to focus my comments on the meaningful roles that elderly can play and should play in our society.
(Text 10)
W: Talking about personal relationships, well, I’d naturally think of my relationship with my mother. Whenever I need help, my mother is always there for me. She often tells me that I can be anyone I want, as long as I’m confident of myself. She sees my talent and pushes me to do the best I possibly can. As I was growing up, we were often on the move. I had to admit that moving so often made me feel lonely. But my mother did everything she could to help me feel happy. In fact, so much traveling was really a good thing because it made us close. I respect my mother so much as she never treats me as a child, but as an equal. She gives me the freedom to make mistakes and to learn from them all. Unlike friendships that can fade or break, I know I’ll always be connected to my mother no matter what I face. She is not just a role model, but someone I love.
第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe Biggest Stadiums in the World People have been pouring into stadiums since the days of ancient Greece. In around 80 A.D., the Romans built the Colosseum, which remains the world’s best known stadium and continues to inform contemporary design. Rome’s Colosseum was 157 feet tall and had 80 entrances, seating 50,000 people. However, that was small fry compared with the city’s Circus Maximus, which accommodated around 250,000 people. These days, safety regulations—not to mention the modern sports fan’s desire for a good view and a comfortable seat—tend to keep stadium capacities (容量) slightly lower. Even soccer fans tend to have a seat each; gone are the days of thousands standing to watch the match.For the biggest stadiums in the world, we have used data supplied by the World Atlas list so far, which ranks them by their stated permanent capacity, as well as updated information from official stadium websites.All these stadiums are still functional, still open and still hosting the biggest events in world sport. • Rungrado 1st of May Stadium, Pyongyang, D.P.R.Korea. Capacity: 150,000. Opened: May 1, 1989. • Michigan Stadium, Ann Arbor, Michigan, U.S. Capacity: 107,601. Opened: October 1, 1927. • Beaver Stadium, State College, Pennsylvania, U.S. Capacity: 106,572. Opened: September 17, 1960. • Ohio Stadium, Columbus, Ohio, U.S. Capacity: 104,944. Opened: October 7, 1922. • Kyle Field, College Station, Texas, U.S. Capacity: 102,512. Opened: September 24,1927.
21. How many people could the Circus Maximus hold? A.104,944. B. 107,601. C. About 150,000. D. About 250,000.22. Of the following stadiums, which is the oldest? A. Michigan Stadium. B. Beaver Stadium. C. Ohio Stadium. D. Kyle Field.23. What do the listed stadiums have in common? A. They host big games. B. They have become tourist attractions. C. They were built by Americans. D. They are favored by architects.
本文主要介绍了一些世界上最大的体育场馆。 21. D 细节理解题。由首段末句“the city’s Circus Maximus, which accommodated around 250,000 people”可知,Circus Maximus能容纳大概250000人,故选D项。 22. C 细节理解题。对比各体育场的开放时间可知,在1922年开放的Ohio Stadium最为古老,故选C项。 23. A 细节理解题。由第四段“All these stadiums...still hosting the biggest events in world sport.”可知,所有列举的体育场仍在举办世界上最大的体育赛事,故选A项。
B When almost everyone has a mobile phone, why are more than half of Australian homes still paying for a landline (座机)? These days you’d be hard pressed to find anyone in Australia over the age of 15 who doesn’t own a mobile phone. In fact plenty of younger kids have one in their pocket. Practically everyone can make and receive calls anywhere, anytime. Still, 55 percent of Australians have a landline phone at home and only just over a quarter (29%) rely only on their smartphones, according to a survey (调查). Of those Australians who still have a landline, a third concede that it’s not really necessary and they’re keeping it as a security blanket—19 percent say they never use it while a further 13 percent keep it in case of emergencies. I think my home falls into that category.More than half of Australian homes are still choosing to stick with their home phone. Age is naturally a factor (因素)—only 58 percent of Generation Ys still use landlines now and then, compared to 84 percent of Baby Boomers who’ve perhaps had the same home number for 50 years. Age isn’t the only factor; I’d say it’s also to do with the makeup of your household. Generation Xers with young families, like my wife and I, can still find it convenient to have a home phone rather than providing a mobile phone for every family member. That said, to be honest the only people who ever ring our home phone are our Baby Boomers parents, to the point where we play a game and guess who is calling before we pick up the phone (using Caller ID would take the fun out of it).How attached are you to your landline? How long until they go the way of gas street lamps and morning milk deliveries?
24. What does paragraph 2 mainly tell us about mobile phones? A. Their target users. B. Their wide popularity. C. Their major functions. D. Their complex design.25. What does the underlined word “concede” in paragraph 3 mean? A. Admit. B. Argue. C. Remember. D. Remark.26. What can we say about Baby Boomers? A. They like smartphone games. B. They enjoy guessing callers’ identity. C. They keep using landline phones. D. They are attached to their family.27. What can be inferred about the landline from the last paragraph? A. It remains a family necessity. B. It will fall out of use some day. C. It may increase daily expenses. D. It is as important as the gas light.
本文是一篇说明文,在现如今几乎每人都有手机,但一半以上的澳大利亚家庭仍坚持留着座机。 24. B 推理判断题。由第二段的内容,特别是末句“Practically everyone can make and receive calls anywhere, anytime.”可知,几乎每个人都可以在任何时间、任何地点打电话和接电话,由此可推断移动电话广受欢迎,故选B项。 25. A 词义猜测题。由画线词所在句“it’s not really... in case of emergencies”可知,在仍使用座机的澳大利亚人中,19%的人表示他们从未使用过座机,另有13%的人保留座机以防紧急情况,再结合选项可推知,三分之一的人“承认”座机并不是必须的,他们将其作为一种安全保障,故选A项。 26. C 推理判断题。由题干中的Baby Boomers可定位到第四、五段,由第四段中的“84 percent of Baby Boomers who’ve perhaps had the same home number for 50 years (84%的婴儿潮一代可能已经使用一样的座机50年了)”和第五段中的“to be honest the only people who ever ring our home phone are our Baby Boomers parents (唯一打电话给我们家的人是我们婴儿潮时期出生的父母)”可推知,婴儿潮一代一直在用座机,故选C项。 27. B 推理判断题。由最后一段末句可知,作者询问座机还要多久才能走上煤气路灯和早晨送牛奶的道路,在如今日新月异的社会,煤气路灯和早晨送牛奶都已少见,作者言中之意是“座机总有一天会废弃”,故选B项。
C You’ve heard that plastic is polluting the oceans—between 4.8 and 12.7 million tonnes enter ocean ecosystems every year. But does one plastic straw or cup really make a difference? Artist Benjamin Von Wong wants you to know that it does. He builds massive sculptures out of plastic garbage, forcing viewers to re-examine their relationship to single-use plastic products. At the beginning of the year, the artist built a piece called “Strawpocalypse,” a pair of 10-foot-tall plastic waves, frozen mid-crash. Made of 168,000 plastic straws collected from several volunteer beach cleanups, the sculpture made its first appearance at the Estella Place shopping center in Ho Chi Minh City, Vietnam. Just 9% of global plastic waste is recycled. Plastic straws are by no means the biggest source (来源) of plastic pollution, but they’ve recently come under fire because most people don’t need them to drink with and, because of their small size and weight, they cannot be recycled. Every straw that’s part of Von Wong’s artwork likely came from a drink that someone used for only a few minutes. Once the drink is gone, the straw will take centuries to disappear. In a piece from 2018, Von Wong wanted to illustrate (说明) a specific statistic: Every 60 seconds, a truckload’s worth of plastic enters the ocean. For this work, titled “Truckload of Plastic,” Von Wong and a group of volunteers collected more than 10,000 pieces of plastic, which were then tied together to look like they’d been dumped (倾倒) from a truck all at once. Von Wong hopes that his work will also help pressure big companies to reduce their plastic footprint.
28. What are Von Wong’s artworks intended for? A. Beautifying the city he lives in. B. Introducing eco-friendly products. C. Drawing public attention to plastic waste. D. Reducing garbage on the beach.29. Why does the author discuss plastic straws in paragraph 3? A. To show the difficulty of their recycling. B. To explain why they are useful. C. To voice his views on modern art. D. To find a substitute for them.30. What effect would “Truckload of Plastic” have on viewers? A. Calming. B. Disturbing. C. Refreshing. D. Challenging.31. Which of the following can be the best title for the text? A. Artists’ Opinions on Plastic Safety B. Media Interest in Contemporary Art C. Responsibility Demanded of Big Companies D. Ocean Plastics Transformed into Sculptures
本文主要介绍了艺术家Von Wong用塑料垃圾建造了巨大的雕塑,引起公众对塑料垃圾的关注。 28. C 细节理解题。由首段末句可知,他用塑料垃圾建造巨大的雕塑,让观众重新审视他们与一次性塑料产品的关系,即引起公众对塑料垃圾的关注,故选C项。 29. A 细节理解题。由第三段中的“they cannot be recycled”及末句“Once the drink is gone, the straw will take centuries to disappear”可知,塑料吸管不能被回收,且要花几个世纪才能降解,因此说明吸管回收困难,故选A项。 30. B 推理判断题。由题干中的Truckload of Plastic定位到第四段,本段讲了,Von Wong想要说明具体的数据:每60秒,就有一卡车塑料进入海洋。为了拍摄Truckload of Plastic这个作品,Von Wong和志愿者们收集了超过10000个塑料碎片并将其绑起,让它们看起来像从一辆卡车中被全部倒出,如此数量庞大的塑料碎片被倾倒的场景显然会让参观者感到不安,故选B项。 31. D 文章标题题。纵观全文,本文主要讲述了艺术家Von Wong用塑料垃圾建造了巨大的雕塑,以此希望人类能够减少垃圾塑料的产生,D项“海洋塑料转化为雕塑”最能概括本文的内容和主题,故选D项。
D During an interview for one of my books, my interviewer said something I still think about often. Annoyed by the level of distraction (干扰) in his open office, he said, “That’s why I have a membership at the coworking space across the street—so I can focus.” His comment struck me as strange. After all, coworking spaces also typically use an open office layout (布局). But I recently came across a study that shows why his approach works. The researchers examined various levels of noise on participants as they completed tests of creative thinking. They were randomly divided into four groups and exposed to various noise levels in the background, from total silence to 50 decibels (分贝),70 decibels, and 85 decibels. The differences between most of the groups were statistically insignificant; however, the participants in the 70 decibels group—those exposed to a level of noise similar to background chatter in a coffee shop—significantly outperformed the other groups. Since the effects were small, this may suggest that our creative thinking does not differ that much in response to total silence and 85 decibels of background noise.But since the results at 70 decibels were significant, the study also suggests that the right level of background noise—not too loud and not total silence—may actually improve one’s creative thinking ability. The right level of background noise may interrupt our normal patterns of thinking just enough to allow our imaginations to wander, without making it impossible to focus. This kind of “distracted focus” appears to be the best state for working on creative tasks. So why do so many of us hate our open offices? The problem may be that, in our offices, we can’t stop ourselves from getting drawn into others’ conversations while we’re trying to focus. Indeed, the researchers found that face-to-face interactions and conversations affect the creative process, and yet a coworking space or a coffee shop provides a certain level of noise while also providing freedom from interruptions.
32. Why does the interviewer prefer a coworking space? A. It helps him concentrate. B. It blocks out background noise. C. It has a pleasant atmosphere. D. It encourages face-to-face interactions. 33. Which level of background noise may promote creative thinking ability? A. Total silence. B. 50 decibels. C. 70 decibels. D. 85 decibels. 34. What makes an open office unwelcome to many people? A. Personal privacy unprotected. B. Limited working space. C. Restrictions on group discussion. D. Constant interruptions.35. What can we infer about the author from the text? A. He’s a news reporter. B. He’s an office manager. C. He’s a professional designer. D. He’s a published writer.
本文是一篇议论文,通过实验数据分析噪音对工作效率的影响,文章还分析了为什么人们讨厌开放式办公室。 32. A 细节理解题。由首段第二句可知,采访者更喜欢共用办公空间是因为共用办公空间能让他集中注意力,选项A中的concentrate与原文的focus均表示“集中注意力”,故选A项。 33. C 细节理解题。由第三段第一句“But since the results at 70 decibels were significant...may actually improve one’s creative thinking ability. ”可知,70分贝的背景噪音可能提高一个人的创造性思维能力,故选C项。 34. D 细节理解题。由题干定位到最后一段,由第二句“The problem may be that, in our offices, we can’t stop ourselves from getting drawn into others’ conversations while we’re trying to focus.”可知,我们无法阻止自己卷入别人的谈话中,换言之,工作会被不断打扰,故选D项。 35. D 推理判断题。由文章首句可知,有人就作者写的一本书对作者进行采访,说明作者是一位出版过书籍的作家,故选D项。
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 According to Jessica Hagy, author of How to Be Interesting, it’s not difficult to make yourself interesting at a dinner party. _____36_____, if you’re out of your comfort zone or if you’re wandering into somebody’s house for the first time. So the main thing is just to show up and be adventurous, trying different foods and talking to strangers. People love to talk about themselves. If you can start the conversation with a question other than “What do you do for a living?”, you’ll be able to get a lot more interesting conversation out of whomever it is you’re talking to. _____37_____, it can bring in “I have this old, broken-down vehicle” or “I rode the bus with these crazy people who were laughing at silly jokes in the back.” It just opens up conversation. _____38_____? If you can’t take their wine away, you should certainly try to take away their soapbox (讲台). If you’re the host, you can ask them to help you in the kitchen with something and just remove them from the situation. _____39_____. And what about that other dinner-party killer: awkward silence? If you’re faced with an awkward silence at a dinner party, the only thing that always gets everyone talking again is to give the host a compliment (赞扬). _____40_____. Just quickly tun around and say, “This cake is extremely delicious and you have to tell me all about it.” So being interesting at a dinner party isn’t that hard.
A. How do you know the hostB. The first step is to go exploringC. If you ask the question “How did you get here?”D. Be prepared to have awkward conversations with strangersE. Or turn the conversation into a topic where they have little to sayF. What about that person who has had too much to drink or won’t stop talkingG. He or she is the person who is feeling the weight of that awkwardness the most
41
A. soldB. orderedC. madeD. reserved42
A. storesB. familiesC. schoolsD. citizens43
A. generousB. financialC. technicalD. temporary44
A. plansB. problemsC. excusesD. hobbies45
A. offerB. earnC. setD. suggest46
A. workedB. closedC. developedD. survived47
A. ambitionB. permissionC. experienceD. invitation48
A. joysB. ideasC. rolesD. choices49
A. Save B. KeepC. StopD. Remove50
A. harderB. betterC. longerD. cheaper51
A. Calm downB. Slow downC. Stay onD. Move on52
A. indicatedB. witnessedC. expectedD. remembered53
A. criedB. smiledC. hesitatedD. refused54
A. tastingB. findingC. sharing D. delivering55
A. withdrawB. donateC. receive
D. appreci
本文是一篇说明文,主要介绍了如何让自己在晚宴上变得有趣。
36. B 本段末句提到“最主要的事情就是去尝试,去冒险,尝试不同的食物,和陌生人交谈”,因此如果你走出自己的舒适区或如果你第一次走到别人的房子,“第一步就是去探险”,选项B中的go exploring与原文的adventurous为同义复现,故选B项。 37. C 前文提到,如果你以一个问题开始对话,你就能从和你谈话的人口中得到很多有趣的话题。后文讲了,它可以带来“我有这一辆老旧的破车”或“我乘坐巴士时,后面有一群疯狂的人在笑着愚蠢的笑话。” 空格处应该与一个问题有关,选项C“如果你问‘你怎么来到这儿的?’”与后文内容衔接恰当,故选C项。 38. F 本题要求选疑问句,只有选项A和选项F符合要求,后文提到,如果不能拿走他们的酒,就试图带走他们的讲台。选项F“那些喝了太多酒或不停说话的人怎么办?”正好衔接下文,选项中的drink与后文的wine为同义复现,故选F项。 39. E 前文列举了如果晚宴出现不停说话的人的做法,如让他们去厨房帮忙,然后把他们赶出去。选项E“或者把谈话转到他们没什么好说的话题”也是其中一个做法,故选E项。 40. G 前文提到,如果你在晚宴出现尴尬的沉默,唯一让每个人重新聊起来的方法就是给赞美主人。空格后提到,你只需快速转身对主人说:“这块蛋糕特别好吃,你得告诉我它的一切”,选项G“他或她是最能感受到尴尬的人”承上启下,he or she指代the host,故选G项。
第三部分 英语知识运用 (共两节,满分45分) 第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。 Simply saying thank you doesn’t seem enough in certain situations. I was considering this while working as a _____41_____ just a few weeks ago. And it came to me then how much easier it would be if we had a range of words that express different _____42_____ of gratitude (感谢). My thoughts were soon _____43_____. We had a woman patient who was _____44_____ from a knee replacement operation. One afternoon, while _____45_____ to get into bed she collapsed (倒下) from what was _____46_____ discovered to be a heart attack. The collapse was disastrous, _____47_____ the emergency medical team and good teamwork. But she recovered, though _____48_____, and was ready for discharge (出院) after four weeks. She was _____49_____ for everything that the medical and nursing team had done for her. On her day of discharge, we shared in her _____50_____ at her recovery. As she was _____51_____ she was eager to say _____52_____ to each of us in the nursing team. When she _____53_____ one nurse, she tried to press a five-pound note into her hand. My colleague _____54_____ to accept it, saying that we were all just _____55_____ our job. The patient looked puzzled, and then _____56_____: “Oh this isn’t for the _____57_____ I had. I take that as a _____58_____. No, this is for setting my hair yesterday.” And there you have it. To many people, _____59_____ lives is part of the job but styling hair is an _____60_____ and should be rewarded.
作者通过讲述一位女病人表达感激的经历来验证了自己的想法——在某些场合下,单纯说感谢是不足以表达谢意的。
41. C 选项:cleaner清洁工;chemist化学家;nurse护士;doctor医生。由第三段中的“each of us in the nursing team”可知,“我”是一名“护士(nurse)”。 42. A 选项:grades等级;meanings意义;needs需要;expectations期望。由“a range of words”可知,此处表示一系列表达不同“程度(grades)”感谢的词语。 43. B 选项:brushed aside不理会,不顾;put to the test使经受考验;brought under discussion把……带到讨论中;take into account考虑到。由下文讲述一位女病人表达感谢的经历可知,此处指作者的想法“得到了验证(put to the test)”。 44. D 选项:departing离开;escaping逃离;retiring退休;recovering恢复。由“from a knee replacement operation”可知,女病人正从膝盖置换手术中“康复(recovering)”。 45. A 选项:attempting试图;choosing选择;pausing暂停;promising答应。由前文可知,病人刚才手术中恢复回来,因此“试图(attempting)”上床睡觉符合语境。 46. A 选项:eventually最终;fortunately幸运地;casually随意地;secretly秘密地。病人晕倒了,“最终(eventually)”发现她患有心脏病。 47. B 选项:assessing评价;requiring需要;forming形成;proving证明。由“The collapse was disastrous”可知,晕倒是灾难性的,“需要(requiring)”紧急医疗团队和良好的团队合作。 48. C 选项:slightly稍微,略微;accidentally意外地;slowly缓慢地;happily快乐地。由“though”可知,她恢复得很“慢(slowly)”,但四周后就可以出院了。 49. A 选项:grateful感激的;thoughtful考虑周到的;sorrowful悲伤的;fearful害怕的。她“感谢(grateful)”医疗和护理团队为她所做的一切。与本文的主题“gratitude”相呼应。 50. B 选项:surprise惊喜;delight高兴;curiosity好奇;disappointment失望。结合常识可知,手术康复出院自然是“高兴(delight)”的。 51. D 选项:operating操作;thinking思考;hesitating犹豫;leaving离开。由“On her day of discharge”及常识可知,当她要“离开(leaving)”时,她急切地想和我们护理团队的每一个人说“再见(goodbye)”。 52. C 选项:sorry对不起;hello你好;goodbye再见;yes是的。见上题解析。 53. A 选项:reached到达;consulted咨询;introduced介绍;persuaded说服。此处指她“走到(reached)”一名护士面前时,试图将一张五英磅的钞票塞进她的手中。 54. D 选项:wished希望;pretended假装;failed失败;refused拒绝。“我”的同事“拒绝(refused)”接受病人递过来的五英磅的钞票,说我们只是“做(doing)”了(本职)工作。 55. B 选项:enjoying享受;doing做;securing使安全;starting开始。见上题解析。 56. C 选项:repeated重复;recited背诵;replied回答;reported报道。由后文病人进行解释可知,“回答(replied)”符合语境。 57. D 选项:courage勇气;patience耐心;duty责任;care照顾。由前文病人对医疗和护理团队的感谢可知,此处指她在医院得到的“照顾(care)”。 58. B 选项:goal目标;given肯定的事实;push推,按;greeting问候。病人认为护士照顾病人是理所应当的。她所给的五英磅钞票是因为昨天护士帮她整理头发。take...as a given意为“认为……理所应当”。 59. C 选项:risking冒险;changing改变;saving挽救;building建立。结合作者的职业是护士可知,对许多人来说,“拯救(saving)”生命是工作的一部分,但整理头发是“额外的(extra)”,应该得到奖励。 60. D 选项:honour光荣;ability能力;opening开始;extra额外的东西。见上题解析。 熟词生义 take...as a given 认为……理所应当
第二节 (共10个小题;每小题1分,满分10分) 阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。 Ecotourism is commonly regarded as low impact (影响) travel to undisturbed places. It is different from traditional tourism because I allows the traveler to become _____61_____ (educate) about the areas—both in terms of geographical conditions and cultural characteristics, and often provides money for conservation and benefits the _____62_____ (develop) of the local areas. Ecotourism has _____63_____ (it) origin with the environmental movement of the 1970s. It was not widely accepted as a travel concept _____64_____ the late 1980s. During that time, increasing environmental awareness made it desirable. Due to _____65_____ growing popularity of environmentally-related and adventure travel, various types _____66_____ trips are now being classified as ecotourism. Actually, a true eco-friendly trip must meet the following principles: ● Minimize the impact of _____67_____ (visit) the place. ● Build respect for and awareness of the environment and cultural practices. Provide _____68_____ (finance) aid and other benefits for local peoples. ● Make sure that the tourism provides positive experiences for both the visitors and the hosts. Komodo National Park, officially recognized in 1980, is popular for ecotourism because of its unique biodiversity. _____69_____ (activity) there range from whale watching to hiking (远足) and accommodations aim _____70_____ (have) a low impact on the natural environment.
本文主要介绍了生态旅游及真正的生态旅游应符合的原则。 61. educated 考查词性转换。在系动词become后应用形容词作表语,表示“受过……教育(或训练)的”。 62. development 考查冠词。在冠词the与介词of之间应填名词,表示“发展”。 63. its 考查代词。修饰名词origin,应用形容词性物主代词。 64. until 考查连词。此处为not...until句型,意为“直到……才”。 65. the 考查冠词。特指与环境相关的冒险旅行的受欢迎度,用定冠词the。 66. of 考查介词。因various types of为固定词组,意为“各种类型的……”。 67. visiting考查非谓语动词。在介词后应用动词-ing形式。 68. financial 考查词性转换。在名词aid前作定语应用形容词。 69. Activities 由谓语动词range可知主语应用复数形式。位于句首,首字母应大写。 70. to have 考查非谓语动词。因aim to do sth为固定搭配,意为“旨在做某事”。
第四部分 写作 (共两节,满分35分)第一节 短文改错 (共10小题;每小题1分,满分10分) 假定英语课上老师要求同桌之间交换作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加,删除或修改。 增加:在缺词处加一个漏字符号 (∧),并在其下面写出该加的词。 删除:把多余的词用斜线 (\)划掉。 修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词; 2. 只允许修改10处,多者 (从第11处起)不计分。I love doing housework. I always assist my parents in doing the dish after meals. I also water the flowers in the yard and tidying up my own bedroom whatever necessary. In my opinion, students can benefit a lot doing some housework. Firstly, doing housework was helpful for us to be a responsible person. Also, it gives our parents more time to do what they are like and it improves the family relationship. What’s most, doing housework can be a form of mentally relaxation from study. That’s our view on housework. And hopes this can inspire more thinking on the topic!
本文主要讲述了作者喜欢做家务以及总结了做家务的好处。 1. dish→dishes 因dish是可数名词,由meals可知dish应用复数形式。do the dishes也可看作固定词组。 2. tidying→tidy 连词and并列的两个动作时态应保持一致。 3. whatever→whenever由句意“必要时,我都会去院子里浇花和打扫我的房间”可知,表示“每当;无论何时”,故将whatever改为whenever。 4. 在a lot后加from 因benefit from…为固定搭配,意为“从……中受益”。 5. was→is 全文时态为一般现在时,此处也应用一般现在时。 6. 删掉like前的are 因like意为“喜欢”时是实义动词,前面无需加be动词。区别:be like (像)中的like为介词。 7. most→more 因what’s more为固定搭配,意为“而且;另外”。 8. mentally→mental 在名词relaxation前作定语要用形容词。 9. our→my 全文都是使用第一人称单数,因此此处应为“我的(my)”观点。 10. hopes→hope 本句省略了主语I,故用第一人称。
第二节 书面表达 (满分25分) 你校将举办英语演讲比赛。请你以Be smart online learners为题写一篇发言稿参赛,内容包括: 1. 分析优势与不足; 2. 提出学习建议。注意: 1. 词数100左右; 2. 题目和首句已为你写好。
One possible version:Be smart online learners Online learning is an important way to study recently. And being smart online learners plays a significant role here. Therefore, I’d like to share my opinions regarding of its advantages and disadvantages. Undoubtedly, the Internet is like an endless ocean of knowledge, which could broaden our horizon. Besides, we can study online anytime and anywhere. However, its disadvantages cannot be ignored, one of which is easy to distract those who lacks self-control to things like computer games, TV shows and so on. To be smart online learners, studying online must be a great choice for us./It’s a great choice for us to study online if we are smart online learners. And the key is to make strict plans and reasonable schedules. Most importantly, balance the time of studying and entertaining.
[范文点拨]这是一篇议论文体裁的书面表达,要求考生就在线学习去分析其优势与不足,并提出建议。因此考生开篇应点题;在撰写优势及不足时可结合自己平时在线学习的经历来写;而写学习建议时可从如何正确利用互联网的角度去思考。议论文体裁类写作一定要注意文章的逻辑性和条理性,观点要简练清晰,必须要适当使用连词。同时也要多使用高级句型,如范文中使用了动名词短语作主语和定语从句,使得文章更添色彩。