GRE阅读:超自然现象能否用科学证明?

The hypothesis that paranormal phenomena are real but lie outside the limits of science is supported by considerable evidence.
The Society for Psychical Research has collected stories of ordinary people apparently demonstrating paranormal abilities. Entirely anecdotal, this evidence has nothing to do with science, since it cannot be reproduced under controlled conditions. But the society took great trouble to interview first-hand witnesses and to document the stories carefully. One fact that emerges clearly from the stories is that paranormal events occur, if they occur at all, only when people are experiencing strong emotion. This would immediately explain why paranormal phenomena are not observable under the conditions of a well-controlled scientific experiment. Strong emotion is inherently incompatible with controlled scientific procedures.
1. Which of the following best describes the role played in the passage by the highlighted sentence?
A. It states the main conclusion of the author’s argument.
B. It provides a basis for a recommended course of action.
C. It articulates a principle that supports the claim made in the preceding sentence.
D. It is intended to undermine the credibility of apparent evidence that the author has mentioned earlier in the passage.
E. It serves to emphasize a limitation of the evidence collected by the Society for Psychical Research.
2. It can be inferred that the author of the passage would agree with which of the following descriptions of the evidence collected by the Society for Psychical Research?
A. Carefully recorded
B. Unscientific
C. Credible
3. Regarding the evidence collected by the Society for Psychical Research, which of the following can properly be concluded from the passage?
A. The society’s attempt to confirm paranormal phenomenon using controlled scientific methodology have all been frustrated.
B. The society collected stories of paranormal phenomenon with the intent of demonstrating the limitations of scientific methodology.
C. The society has not documented cases of people apparently able to produce paranormal effects dispassionately and under any given conditions.
D. Because the society scrupulously examines and documents the stories it reports, few charlatans attempt to convince the society’s members with fraudulent phenomenon.
E. when investigation discredits what was claimed to be a paranormal phenomenon, the society does not publicly document the fact.

答案:c abc c

【文章分析】
S1:视角上,出现让步+转折,让步部分为引用观点做推测【the hypothesis that】,转折部分出现明显的情感程度标志词【limit】【considerable】,且无任何引用观点标志词,说明是作者观点。
让步:作者肯定了引用观点的信息:超自然现象是真实的。
转折:转向,作者转到不同的角度进行分析:从大量的科学证据来说,自然现象无法通过科学证明。(或者超出了科学证据支撑的范围程度。)一般来说,出现转向,上文或句间前半部分的关注点都不重要了,因此,我们预期,转向部分是全文的讨论焦点。
我们预计,本文讨论的方向点为超自然现象与科学之间的关系。
S2:视角上,无任何引用观点标志词,也无任何作者观点标志词,但在信息部分介绍的很客观,因此本句话为事实,用于支撑作者在第一句让步部分的信息,作用是重新描述,做信息上的重复展开。
S3:视角上,无任何引用观点标志词,但出现明显的程度词【entirely】和排除功能标志词【cannot be】【nothing to do with】,说明为作者观点。
本句话的开头出现了【anecdotal】说明在作者眼里,这种超自然能力的展示只是一种不真实的存在,同时出现了【has nothing to do】表示作者排除了超自然能力与科学无关。后面又出现【since】表示原因功能,目的是用于支撑超自然能力与科学无关的信息。【it】出现指代前半句话的【evidence】,【cannot be】出现表示排除,再一次用同义替换信息的方式加强了超自然能力与科学无关的信息。
注意观察本句话的信息和第一句转折中的信息一致,同时s2的信息与第一句话的让步一致。
1.因此,我们能够验证预期:本文确实在探讨超自然能力和科学的关系。
2.同时,s2为第一句话让步部分的展开,目的是为了进一步阐述和加强信息。S3可以看成第一句话转折部分的进一步展开,目的为了进一步支撑转向功能,再一次交代本文讨论重心。
3.由于本句话和s2不断的在重复s1的内容,因此s1为本文的主要conclusion。我们预期s2.s3和下文都是s1的argument用来支撑s1的conclusion.
S4: 视角上,无任何引用观点标志词,但出现情感语气词【carefully】【great】【trouble】,说明是作者观点。
转折:转向。作者转到了一个新的方向,但目的还是要继续探讨超自然能力和科学之间的关系。作者首先评价了society(翻译成团体、协会)记录超自然能力很费劲。同时肯定了他们记录的很认真。我们预期,下文会展开本句的转向信息。
S5:本句话出现了【fact】,说明本句话为事实,事实与上文的作者转向啥关系?作者引用了这句事实,来支撑自己想要探讨科学与自然超能力关系,因此还是在展开s4。大的方向还是为了支撑s1的结论。
作者肯定了超自然现象的事件确实发生了,说明作者借用事实在修改自己的看法,从之前的(s3)anecdote变成了肯定超自然能力事件的发生。这种行为叫做【revise】。同时出现【if】表示做虚拟的假设,作者认为如果他们全部发生的话,虚拟之后的结论出现了【only when】表示信息上的程度范围限定,作者认为那也只能是超能力展现者正在经历很强烈的情感。
S6: 视角上,无任何引用观点标志词,但出现明显的程度词,【immediately】等表示作者观点态度的标志词,说明为作者观点。
【this】出现,指代上文的作者引用的事实。同时出现解释标志词【explain】,作者用strong emotion来解释,超自然能力现象为什么不能在特定的科学限定条件下观测到。
S7:本句话还是作者观点,同时是s6未交待完的疑问信息,做进一步的解释或展开。
为啥不能用科学范围条件解释?因为strong emotion本质上不能用特定的科学步骤来展现。
主线:s1,s4,s7.

【选项分析】
第一题,功能题,问:文章中标亮句子的功能是啥?
这种题是我们在考场中,出题人给大家送分的,因为我们只需关注上下句之间的关系是啥就可以,上文对下文的影响是啥,下文对上文的功能是什么。
很明显,最后一句话是在继续展开s6的信息,为s6的解释做进一步的阐述。
A. It states the main conclusion of the author’s argument.
注意视角,不是作者论点的主要结论,作者论点的主要结论就在第一句话。因此,视角和逻辑功能不对,不选
B. It provides a basis for a recommended course of action.
S7是s6的展开,那么s6才是s7的basis,因此逻辑错误。
C. It articulates a principle that supports the claim made in the preceding sentence.
正确,与分析相符
D. It is intended to undermine the credibility of apparent evidence that the author has mentioned earlier in the passage.
本文除了事实,就是作者观点,作者不能质疑自己,但可以revise自己的观点,其次逻辑功能和s7不符,因此错误。
E. It serves to emphasize a limitation of the evidence collected by the Society for Psychical Research.
出现目的是为了支撑s6,因此错误。
第二题,信息题多选,问:作者如何评价society收集的证据?
我们直接回文定位作者对society收集证据的态度评价即可:s4的费劲收集、记录的认真,s5中的确实发生了,和作者对于society的评价:无法用科学的手段复制。
因此三个选项都正确
第三题,信息题,问:基于society收集的证据,下面哪一项可以恰当的从原文中总结出?
我们需要回到原文定位作者观点对于society的评价,作者认为不能用科学手段,因为是strong emotion,强烈的情感也不在科学手段里。证据确实真的,但收集的费劲,同时记录的认真。带着预期选择适当的选项。
正确选择c选项。C选项与作者认为的strong emotion对应,强烈的情感在行为中是一个积极的或消极负面情绪导致的,而不是dispassionately“冷静地”。同时,注意c选项的not,排除,排除了收集冷静的自然行为,说明收集的都是strong emotion的行为。
易错的选项:
A. The society’s attempt to confirm paranormal phenomenon using controlled scientific methodology have all been frustrated
这不是society的行为,而是作者的。
B. The society collected stories of paranormal phenomenon with the intent of demonstrating the limitations of scientific methodology
视角错误,为了证明无法用科学的是作者,不是协会。同时,Society收集证据的前提就是为了证明超自然真的存在,因此前提信息与文中不符。
D. Because the society scrupulously examines and documents the stories it reports, few charlatans attempt to convince the society’s members with fraudulent phenomenon.
与文中的信息介绍特点根本不符,文中认为记录的很认真,所以,因果不成立。
E. when investigation discredits what was claimed to be a paranormal phenomenon, the society does not publicly document the fact.
完全和文中的信息无关。

此文章由我一人原创,不得抄袭、二次创作。违者必究。
作者:alchemist· / alchemist97
