2023年广州市一模英语答案
秘密★启用前 试卷类型A
2023年广州市普通高中毕业班综合测试(一)
英语答案
第二部分
第一节
A
21 A,细节题。通过小标题Lifeguard小标题里的Are you a strong swimmer and a good communicator?以及Store assistant小标题里 的and enjoy speaking to customers.可知for lifeguard and store assistant两个岗位都需要有很好的沟通能力,故选A。
22 D,推断题。题目假设你只能申请在周末工作的岗位,那么可以定位每个岗位的工作 时间,从Game tester这段 We offer flexible hours.得知,工作时间是flexible hours,也就 是可以选择周末工作的。故选D。
23 C,推断题。定位fashion designer这段,根据this is a great opportunity to gain experience in the clothing industry.可知,可以获得时尚业的工作经验。故选C。
B
24 A,细节题。定位题干中unusual message以吸53rd birthday,定位原文第一段One was about the Smith family who had just lost their four-year-old son to cancer. His older brother was in deep sorrow. Could Della help?可知,这个unusual message是一个家庭的中的孩子 陷入弟弟去世的悲伤中,家人寻求帮助的信息。所以答案应该选help requests(求助), 故选A。
25 B,推断题 根据第二段的she sent a wind chime(风铃)with the message“Listen to the wind and know that I am near” written on it.从Della送出的风铃并附上“listen to the wind and know that I am near”的纸条可知,Della是个充满爱心,乐于助人的热心肠,所以选 B。
26 .A。推断题。定位题干Love in Action,定位原文第3 段she founded Love in Action, an organization committed to doing something good near her home and beyond. Its aim is simple: Do Your Best, Show Your Love!,得知这个组织是旨在在家乡附近为身边人做好 事,其目标是,做到最好,展示爱心!即希望让人们参与到善行中。故选A。
27 .D。推断题。定位题干中warnings,定位最后一段的Her family often gives her some extra birthday cash with a serious warning against spending it on anyone else, which she naturally ignores.“I got a couple of gift cards for my birthday this year and was like YESSS!”It's Della's party, and she'll give if she wants to.得知Della的家人会提醒她不要 把钱花到别人身.上,并且她本人认为,她想怎么给就怎么给,所以可以推出,她总是很乐 意在她生日的时候把礼物送给别人。故选D。
C
28.B ,主旨题。定位首段的结 尾句“The resulting wetlands often attract wildlife diversity where none had existed. There are challenges, though Beaver dams sometimes cause flooding, and most people prefer trees alive and upright.”可知(海狸的活动)产生的湿地通常 会吸引原本不存在的野生动物多样性。不过,也存在挑战。海狸的水坝有时会引起食 物,大多数人更喜欢活的直立的树木。可推测海狸的活动对其栖息地产生正向和负向 的两种影响,故选项B (海狸对它们的栖息地有什么影响)为正确答案。
29 .C,细节题。根据第三段最后一句 " But county officials were concerned about how higher water would affect the soil bank supporting Winston Path"可知:但郡县里的官员担心, 更高的水位会如何影响支撑温斯顿小路的土壤库。故C (受欢迎的小路可能会被破坏)为 正确答案。
30 .C,猜词题。根据第四段最后一句"Baffles stabilize water levels by creating a hidden exit for high water to escape through the dam, unnoticed by the beavers.”可知:挡板通过创建 一个隐藏的出口来稳定水位,让高水位从大坝中逃逸,而不被海狸发现。故C(一个维持 水位的装置)为正确答案。
31 .B,推断题。根据 最 后一段 “Swallow Pond's 2023 project will restore proper water depth and improve wildlife habit at without creating problems for the path.”可知:Swallow Pond的2023年项目将恢复适当的水深,改善野生动物栖息地,而不会给小路带来问题, 故答案选B (和谐共存)。
D
32. D,细节理解题。根据关键词previous research可以定位到第一段“but in previous research, they didn't survive long on the artificial surfaces”, they指的是前面提到的蓝藻菌,由此可以得出答案选D,没有适合蓝藻菌生存的home.
33. C,细节理解题。由题干“mushroom were finally chosen as test subjects”可定位到第 四自然段,“mushroom naturally host communities of bacteria and other microbes ”可知答案为C选项“蘑菇能自然细菌生长的地方”。
34. B,细节理解题。由“black ink”可定位到倒数第3段倒数第二句话“which is great at conducting electricity”,此处考察熟词生义,conduct 意为“传导”conducting electricity 与B选项的deliver electrons同义。注意,本题易错选C, produce electricity是产生电,但是从原文可看出ink不生产电,产电的是蓝藻菌。
35. D,主旨大意题。文章主旨句在第一自然段but转折后,因为原来的研究存在问题,研究学者们给蓝藻菌找了个新家mushroom,接下来全文基本都在介绍mushroom如何被利用来make electricity,第二自然段biotic mushroom仿生蘑菇即是整个过程的总结,因此答案选D“仿生蘑菇产电”。其他选项没有抓住本文的关键词及高频词“mushroom”
第二节:
本文是一篇议论文,主要阐述了园艺的真正乐趣。
36-40 ECDGF
36. E.根据空格上一句“One came out of a supermarket box, probably harvested unripe.”可知其中一个是从超市的箱子里拿出来的,可能未成熟的收获。以及下文“The other was picked from a garden minutes before being eaten”另一颗是在被吃掉前的几分钟刚从菜园里摘下来的。”可知此处是补充未成熟采摘的缺点。E “By the time it reached the plate it may have been off the plant for days”当被放到盘子里的时候,它可能已经离 开植物几天了。承接上下文,符合语境,故选E。
37. C。根据空格前一句“But the two berries differ from each other in the same way that hearing Beethoven’s Moonlight Sonata in a concert hall differs from listening to it on a old tape.但这两种浆果彼此不同,就像在音乐厅听贝多芬的《月光奏鸣曲》不同于用旧录音带听一样。”这里讲述了家庭花园的优点。即对应C项“This might explain why many people desire a home garden.这或许可以解释为什么许多人渴望拥有一个家庭花园。”故选C。
38. D.根据空格前几句“Other people, however, believe gardening a waste of time. But the same could be said of cooking. There are cheap and decent restaurants around, so why bother to make your own meals? 然而,其他人认为园艺是浪费时间。但烹饪也是如此。 周围有便宜又体面的餐馆,所以为什么要自己做饭呢?”以及下文“They mistake the product for the Purpose.他们错误地将产品用于目的。”可知此处应表达这些人误解了园 艺的终极魅力。即D项“These people misunderstand the ultimate appeal of gardening”承接上下文符合语境。故选D.
39. G,根据空格上前几句 “Actually, a garden, especially in the early years, can produce little but frustration. New gardeners may plant the wrong crops for their soil. Rabbits have an annoying habit of taking single bites of vegetable,then leaving the rest to go bad.另一方面,一个花园,特别是在刚开始的几年,也可能没什么产出,只是带来挫败。园艺新手可 能会种植不适合他们土壤的作物。兔子有一个讨厌的习惯,就是只吃口蔬菜,然后让剩下的就变质了。”以及下文“No matter.这些都不要紧。”可知此处应选G项“And even expert gardeners can lose a season’s harvest to uncooperative Weather.即使是专业的园也会因为不配合的天而损失一季的收成。”
40. F 根据空格上前几句“The deepest pleasure--as with cooking, writing,bringing up children or almost anything worthwhile--is in the work itself. A gardener’s memories revolve not around the food produced, but around long afternoons with hands in the dirt.最深层的乐趣---就像烹饪、写作、抚养孩子或任何有意义的事情一样---在于做这件事本身。园丁的记忆不是围绕着生产的食物,而是围绕着长时间的下午,双手沾满泥土。”这里讲述了做园艺活的乐趣,接下来应该就是继续升华其意义。即对应F项“To garden is to patiently and lovingly help life grow, in the ground and above it做园艺活就是耐心地和爱护地帮助那些地上和地下的生命茁壮成长。”故选F。
第三部分:
第一节
41-45: DAABC 46-50:ADDCB 51-55: ADCBB
41.选D.考查上下文句意。根据句意,在艺术课上,我们试验不同的艺术技巧,慢慢变得有 创造力。deal With对待,start with 以……始;struggle with 与.....斗争;experiment with进行试验,D符合句意。
42 .选A.考查上下文联系及逻辑。此句however表转折,前文说艺术课有趣,后文应为 负面感情色彩,排除C、D,而challenging意思为有挑战性的,根据下文,井没有指出挑战是什么。故应该是感到失望,与后文We all got 44 and couldn't stop chatting. Our teacher was getting 45 and kept telling us to be quiet.内容相呼应,故选A。
43 .选A.考查上下文联系。结合下文,couldn't stop Chatting….kept telling us to be quiet, k 可知我们一直在聊天,老师也在制止我们,所以应该是吵闹的noisy,careless粗心的, attentive专心的,creative有创造力的均不符合语境,故选A。
44 .选B.考查上下文联系及词义。我们couldn't stop chatting....kept telling us to be quiet因 为无聊所以一直在聊天,所以应该是惹得老师annoyed生气的,不可能是lost迷路的, worried担心的,故选B。
45 .选C.考查上下文联系。老师看到我们在画廊聊天,担心影响他人,所以有些焦虑 (stressed), 一直在告诉我们不要聊天。weak虚弱的,sensitive敏感的,tired累的。
46 .选A。考查上下文联系。根据下文,That' S when I decided to go online and look for art galleries that have special for teens我上网寻找有特殊活动的画廊,因此“我”抱怨的应该 是画廊青少年活动的缺失(lack),选A.
47 .选D.考查上下文联系。我向老师抱怨,老师同意(agree)参观活动应该兼顾教育性和趣味性,对应接下来我上网去寻找作为老师身份,面对学生,不应该建议(suggest)或者要求(demand)学生活动具体如何组织,所以此处用“同意”比较恰当。
48 .选D.考查上下文联系和近义词复现。此处对应本段首句,“我"抱怨画廊中青少年活动(activities)的缺失,选events活动.
49 .选C.考查上下文联系及词组辨析.根据上文老师回答参观的地点应该既有教育意义又有趣,是我们就开始寻找适合青少年活动的画廊.最终我找到了很多活动,并且向老师提议。可知我设法(manage to)做成了某事Eventually, I 49 to find a huge range of activities and proposed some to my teacher., 故选C manage. A选项happened to do偶然做 ,B选项determined to do决心做,D选项expected to do期望做。
50 .选B.考查上下文联系及词汇同义复现。根据前文第二段倒数第二句“I decided to go online and look for...”可知我是在网上搜索相关信息,对应50题B选项internet,通过网络了解艺术家。
51 .选A.考查上下文联系及逻辑。根据本空所在后半句,“but Bailey is totally different”可知,我之前已经有见过艺术家综合运用各种技术创造艺术品,但Bailey完全不一样。故选already.
52 .选D.考查上下文联系及词汇同义复现。根据后文“household objects such as umbrellas, headphones and even cookies”以及后一句“His is art is simple”可知该艺术家是将普通的物件做成艺术品,故选D ordinary.
53 .选C.考查上下文联系及逻辑。根据上文“His is art is simple but..”可知此处出现转折,作品虽然平凡,但会让你用不一样的(differently)角度看待它们。故选C differently.
54 .选B.考查上下文句意。根据句意“举个例子,他注意到一朵花很像一个拖把,他就把这个主意融入到生活中”故选idea.
55 .选B.考查上下文联系。根据上文艺术家画的画,以及I hope I'll be able to go to an exhibition of his work in the future.这是很有趣的画面,所以才期待未来还有,故选 amusing有趣的。
第二节
56. oldest,考查形容词。和longest并列,也用最高级,译为“大运河是世界上最长和最古老的运河”,答案为oldest。
57 .to.考查介词。前文running from…和to搭配,译为“从首都北京到浙江省”,答案为to。
58 .Constructed.考查非谓语.用逗号跟句子隔开,非谓语,且逻辑主语为句子主语it,指代前面的大运河,提示同为“建造”,大运河被建造,用被劫答案为Constructed。
59 . dynasties.考查名同。dynasty为可数名司,因前面有Several“一些”,所以dynasty用复数,答案为dynasties。
60 . to feed.考查非谓语.根据固定搭配enable sb./sth. to do,且feed后面有宾语the population,所以用主动,故答案为to feed。
61 .which.考查连词。后面linked为谓语动词,前面已经有句子,所以填连词.空格在从句中作主语,放在逗号后面.为定语从句连词.指代前面的network,答案为which.
62 .a.考查冠词.means为单复数同形的名词,为后面的it指代,所以为单数,需要冠词a,62a major means of整个结构用逗号隔开,做同位语,答案为a。
63 . has Played.考查谓语动词.后面时间状语“over the ages”,故该题用现在完成时,答案为has played。 64.dating.考查非谓语.date from“追溯到”,非谓语作定语,意为“追溯到工止革命之前的成就”,用主动,答案为dating。
65. fully.考查副祠。放在be动词和实义动词之间用副词,故答案为副词fully。
第四部分写作:
第一节
[Version 1]
Sports and Health
As we know ,the column Teenage Life of our school newspaper is intended to draw students’ attention into “Sports and Health” ,for which I am absolutely willing to share my perspectives.
It is a common sense that regular exercises benefit us in various ways. Not only can it serve as a chance for students to strengthen a good figure in face of increasing learning burden but also it is central to promoting personal mental well-being. In the course of doing sports, it’s highly recommended that students should work out a reasonable timetable in compliance with their physical quality and curriculum arrangement.
I sincerely wish everyone would take an active part into sports and gain more insight into the benefits it conveys because of our endeavors.
[Version 2]
Sports and health
Learning that the column Teenage Life of our school English newspaper is committed to casting a light on the topic “Sports and health”, 1 am more than thrilled to express my view.
The reasons why we should work out regularly are that not only does it build up our bodies, but it boosts our learning efficiency as well. Based on such a meaningful theme, a wide variety of activities are highly recommended. Additionally, several health professionals can be invited to give some lectures about how to do daily exercise properly after all the competitions.
Only by raising the awareness of taking exercise and participating actively can we truly enjoy the benefits it brings. I believe every participant will achieve something amazing.
第二节
Worried, the two girls discussed What Was in the envelope as they Walkedback. Tapping her chin, Sandy murmured, “If it’s money, that's a great deal! If it’s not, what could it be?” Jane, lost in thought, didn’t reply at once. She placed her palms on envelope, reflected on the family and suddenly she claimed, “Paintings! It must be the girls’ paintings! After she explained to Sandy, they arrived at the old lady’s. Awkwardly, Jane handed the lady the envelope with trembling hands.
The lady opened the envelope, took out a Pile of Paper Sand smiled. On the papers were colorful drawings from the children. At this scene, Sandy and Jane looked at each other and smiled. Then, the girls gained their payment-- a full basket of ripe jobos. For them, it turned out that their errand not only gained them their favorite fruit, but also a sweet taste of getting payment by their hard work. When they took a bite, the juice was as sweet as the feeling inside their heart.