祝融号·阅读理解1
China has named the nation’s first Mars rover(火星车)ZhuRong. For all of us, Zhu Rong is a well-suited name.
In an ancient Chinese story, Zhu Rong had the face of a man and the body of an animal. H rode on two dragons. When he had a big fight with Gong Gong, the god of water, Zhu Rong won. But after the fight, the human world came into complete darkness. Then he brought fire from heaven(天国)to the world.
“Zhu Rong is regarded as the earliest god of fire in traditional Chinese culture,” a space official said. “The first Mars rover was named Zhu Rong. The name symbolizes(象征)light and hope for space exploration(探索)in our country, and means to guide humans to continue exploration.”
After leaving the earth last summer, Zhu Rong circled Mars for several months and landed on it in May. In recent years, our country has sent up the world’s first quantum satellite(量子卫星), and Chang’e-4 has made a soft landing on the moon. We have made great progress in space technology and will soon start building our own space station.
【小题1】
What Zhu Rong brought from heaven to the world was ________.
A.fire B.wars C.water D.animals
【小题2】
For China’s space exploration, the name Zhu Rong symbolizes ________.
A.a big fight B.complete darkness C.light and hope D.Chinese culture
【小题3】
The underlined word “it” in the last paragraph refers to “________”.
A.the earth B.Mars C.the moon D.the sun
【小题4】
According to the passage, we can infer that ________.
A.Zhu Rong is a bad person in an ancient Chinese story
B.China has made great progress in space technology
C.the writer is proud of China’s space technology
D.the official doesn’t like the name Zhu Rong
【小题5】
The best title of the passage could be ________
A.The God of Fire
B.Our Space Station
C.Mars Rover Zhu Rong
D.An Ancient Story

答案解析
【解答】
【答案】
【小题1】A
【小题2】C
【小题3】B
【小题4】C
【小题5】C
【分析】
【解析】
【分析】
本文是一篇说明文,向我们介绍全国第一个火星探测器——祝融。
【小题1】
细节理解题。根据“Then he brought fire from heaven(天国)to the world.”可知,祝融把火从天国带到人间,故选A。
【小题2】
细节理解题。根据“The name symbolizes(象征)light and hope for space exploration(探索)in our country, and means to guide humans to continue exploration.”可知,这个名字象征着我国太空探索的光明和希望,意味着引导人类继续探索,故选C。
【小题3】
推理判断题。分析“After leaving the earth last summer, Zhu Rong circled Mars for several months and landed on it in May.”可知,在去年夏天离开地球后,祝融绕火星飞行了几个月,并于5月在火星上着陆。此处it指的是“火星”,故选B。
【小题4】
推理判断题。根据“We have made great progress in space technology and will soon start building our own space station.”可知,我们在太空技术上取得了巨大进步,不久将开始建设我们自己的空间站,所以作者为中国的航天技术感到自豪,故选C。