GRE阅读:19世纪早期的英国工业化发展

The early nineteenth-century British economy did not experience a rapid and wholesale industrial revolution." as scholars once claimed. Nevertheless, the more gradual and uneven picture that has emerged at the aggregate level should not disguise the fact that in some regions and industries dramatic discontinuities occurred, creating an economic configuration (and a cultural response) that became very different very quickly. Perhaps paradoxically, the recent scholarly emphasis on gradualism has placed focus on the 1830s as a decade of critical change, when economic development accelerated significantly and a recognizable "industrial" economy first became visible, with many industries and occupations rapidly evolving. Factories and machines did not become ubiquitous, but they became dominant images of the age and a powerful motor for the development of new social identities.
1. The primary purpose of the passage is to
A. revisit a model that scholars have recently abandoned
B. qualify a scholarly view that has superseded a previous one
C. offer reasons for a recent shift in a scholarly consensus
D. illustrate the cultural consequences of an economic phenomenon
E. explain why a historical phenomenon is easily misinterpreted
2. The author of the passage suggests which of the following about the early-nineteenth-century British economy’?
A. It did not develop in a uniform fashion in every part of the country.
B. It did not evolve as rapidly as recent scholars have claimed.
C. It changed in ways that fostered cultural and social changes.

答案:1.b 2.a

【文章分析】
S1:视角上出现【sb claim】表明为引用观点标志词。【once】出现说明整体的动作发生在之前。这是之前学者们的观点。
【not】出现表示排除逻辑标志词,排除了19世纪并未经历很迅速、整体的工业发展。说明:当时的发展可能是比较缓慢、小规模的工业发展,这一点我们需要到下文找验证。
我们预期,本文探讨的对象是19世纪英国工业发展的特点。
S2:视角上出现程度态度词【not】【should】【very】【more】,且同时无任何引用观点标志词,说明作者观点。作者观点在信息上展开第一句话中的19世纪英国工业发展,在功能上对引用观点中的部分信息进行认可,同时作者质疑了剩余的部分信息。
本句转折为质疑,作者质疑了s1引用观点中的【did not experience a rapid】的看法,作者认为19世纪的英国工业发展是【very different very quickly】;同时作者默认了s1引用观点【did not experience…wholesale industrial revolution】,作者认为是【in some regions and industries dramatic discontinuities occurred】,这一点验证了我们在s1排除逻辑分析中的预期,确实是断断续续、小规模的发展。同时,本句话中出现了【creating】结果逻辑标志词,说明本句话有前提+结果的模式。
前提:作者从整体水平的渐进发展、不均匀发展的角度看19世纪英国工业发展状况是断断续续的、部分区域发展
结果:创造出了一种非常迅速、非常不同的经济发展模式结构。
S3:视角上不仅出现了引用观点标志词,【sb emphasis on sth】,同时也出现了作者观点态度的评价,【paradoxically】。所以本句话的视角为作者观点,作者观点评价引用观点的看法。从上下文角度看,在信息上,作者继续展开本文的讨论重点,在逻辑功能上作者用评价的方式,限制了新观点的看法,从而间接的支撑了自己在上一句话的看法。
为什么作者会认为新引用观点很矛盾?新观点的立场是【gradualism】渐进主义,陆陆续续的发展。而当时实际的状况是:变化的飞速,已经出现了很多工业化的东西。所以一步一步发展和当时已经成形的飞速发展社会状况矛盾,导致了作者觉得非常矛盾。
同时s1中的【once】出现表示s1的观点发生在之前与本句话的【recent】最近的看法构成了时间新旧的对比,两者对比的共同点(同一个前提)都是19世纪英国经济工业化的发展。
S4:视角上,无任何引用观点标志词,但出现【did not】等情感态度标志词,说明为作者观点。
让步:作者qualify自己的语气,再一次强调19世纪的英国工业是一种【in some regions and industries dramatic discontinuities occurred】
转折:转向,转到作者对当时工业经济发展的评价,评价为正态度。
文中作者在做什么?
首先部分质疑了早期引用观点的信息,同时肯定了部分早期引用观点的看法。其次,作者再次通过评价近期引用观点的方式,限制了新观点的看法,为自己在s2中的观点做支撑。
文章主线:s2、s3、s4.

【选项分析】
第一题,主旨题,问:文章的核心内容是什么?
入果文中有作者观点,那么看到题干的the passage,我们自动看成the passage =the author。作者在文中做的主要的逻辑动作是什么?质疑了两拨观点,为自己的看法做支撑。
选择B选项。
错误选项分析:
A. revisit a model that scholars have recently abandoned
无关,文中从未出现引用观点修正自己的看法,也没有出现引用观点放弃了某种看法。
C. offer reasons for a recent shift in a scholarly consensus
错误,首先文中并未出现consensus主流观点看法,同时也没有为不断变化的主流观点看法做解释。
D. illustrate the cultural consequences of an economic phenomenon
错误,过于细节,文中在第二句话的作者观点确实有解释了cultural和工业经济发展的关系,但不是主要的核心内容。
E. explain why a historical phenomenon is easily misinterpreted
错误,首先文中未提出问题,也没有对问题进行的阐述解释。其次,文中未提及历史现象是否容易误导。
第二题,多选信息题,问:作者对于19世纪英国经济的看法是什么?
细节题,我们直接定位到作者观点在文中的描述:s2、s4即可。作者认为:断断续续、发展快、不是很普遍的但意义重大等。带着预期找答案。
正确选项选择a选项,与细节描述相符。
错误选项分析:
B. It did not evolve as rapidly as recent scholars have claimed.
文中问的视角为作者观点,视角错误,直接不选。
C. It changed in ways that fostered cultural and social changes.
因果逻辑颠倒,正确的逻辑为:1.more gradual and uneven picture that has emerged at the aggregate level…. 导致了cultural。2.工业化导致了社会的变化。

此文章解析为我一人原创,未经授权许可不得复制、基于文章的核心进行二次更改创作,违者必究。
作者:alchemist·/alchemist97(都是我)
