欢迎光临散文网 会员登陆 & 注册

23届温州3月二模英语读后续写(拯救鳟鱼)

2023-04-10 01:26 作者:gechang1634  | 我要投稿

声明:部分“伏笔”受到IAI English公众号温州二模读后续写解析启发

拯救的究竟是他人,还是自我的救赎?

惊讶地发现,这篇《拯救鳟鱼》竟然曾在2018年8月时刊登于

可可英语

网站里,名为:《隧道里的鳟鱼》

原文章见下方链接:

英语PK台(MP3+文本) 第781期:《隧道里的鳟鱼》探险自己的人生

http://kekenet.com/Article/201808/562798.shtml

One of the first places Julia always ran to when they arrived at their vacation house in Galway was the tunnel. It was a dark, moist tunnel made of smooth branches. She always enjoyed running through the darkness of the tunnel towards the light at the end of it. It felt like a trip through a haunted house at a fun fair to her.每次茱莉娅和家人一起来到位于戈尔韦的度假屋时,第一个要去的地方肯定是隧道。那条隧道由光滑的枝条结枝而成,阴暗潮湿。她总是非常享受穿过漆黑的隧道抵达另一头重获光明的过程。对于她,这就像在游乐场鬼屋里的冒险经历。

温州二模读后续写原题:

第二节 读后续写(满分25分)

阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。

Julia always enjoyed running through The Dark Walk towards the light at the end of it. It was a dark, damp tunnel (隧道) made of smooth branches. This year she had the extra joy of showing it to her small brother, Stephen, and terrifying him as well as herself.

One day they found a hole on one side of the walk. Inside there was water, in which they perceived a panting trout (喘息的鳟鱼). They were both so excited that they were no longer afraid of the darkness as they bent down and peered at the fish panting in his tiny prison, his silver stomach going up and down like an engine; otherwise he was motionless. Julia wondered what he ate and thought of his hunger. She found him a worm. He ignored the food, and just went on panting. Bending over him, she thought how he had been in there. All the winter, in the dark tunnel, all day, all night, floating around alone.

Nobody knew how the fish got there. Her mother suggested that a bird had carried the egg. Her father thought that in the winter a small stream might have carried it down there as a baby, and it has been safe until summer came and the water began to dry up.

Before they went to bed, Stephen asked his mummy the whole story of the trout, not really interested in the actual trout, but in the story which his mum began to make up for him, and Julia, in her bed, presented her back to them and read her book. But she kept one ear cocked. “And so, in the end, this naughty fish got bigger and bigger, and the water got smaller and smaller...” Passionately, she turned around and cried, “Mummy, don’t make it a horrible old moral story.” Her mom even brought in a fairy (仙子), who had made it rain and filled the hole, so that the trout could float away down to the river below. Staring at the moon she knew there was no such thing as a fairy and that trout, down in the tunnel, was panting for his life.

注意:

1.续写词数应为150左右;

2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。

She sat up in the silent night and Stephan was sound asleep.

                                    

Julia poured the trout out of the pot into the river. 

                                          

与其说是解析,其实是今天在文科+理科班讲课文字版实录:

上课

解析:

来,同学们,我们今天看一篇《人与动物》:

划重点:(并不全是这样,只是为了吸引学生注意力)

(1)遇到大动物

(你打不过的)

---拔腿咱就跑

(2)遇到小动物

(你打得过的)

---和它做朋友

Julia always enjoyed 

run

ning 

through 

The 

Dark

 Walk 

to

wards the 

light

 at the end of it. It was a dark, damp tunnel (隧道) made of smooth branches. This year she had the extra joy of showing it to her small brother, Stephen, and 

terrifying

 him as well as 

herself.

Julia特喜欢

穿越"黑暗

的路”去

寻找光

through

 The

 Dark

 Walk

 to

wards the 

light

,(黑夜给了我黑色的眼睛,我却用它寻找光明--顾城《一代人》),今年,她带上她的弟弟一起去黑暗隧道,既能

吓着她自己

,也能吓着傻弟弟。

注意:伏笔

黑暗--光明?究竟是什么? 

隧道的黑-----尽头的光

“人生”暂时的黑----“脱困”后的光

One day they found a 

hole

 on one side of the

 walk

. Inside there was 

water

, in which they perceived 

a panting trout

 (喘息的鳟鱼). They were both so 

excited

 that they were 

no longer afraid 

of the 

darkness

 as they 

bent down and peered

 at the fish panting in his tiny

 prison

, his silver stomach going up and down 

like an engine

; otherwise he was 

motionless. 

Julia wondered what he ate and thought of his hunger. She found him a worm. He ignored the food, and 

just went on panting

. Bending over him, she thought 

how he had been in there

. All the winter, in the dark tunnel, all day, all night,

 floating around alone

. 有一天,姐弟俩在黑暗隧道里,发现一个坑,坑里有点水,水里有只喘息的鳟鱼(),姐弟俩瞬间被这倒霉鱼吸引住了,甚至忘记了黑暗带来的恐惧。姐弟俩弯身,盯着鱼儿看。鱼儿肚子一胀一憋,像机器一样呼吸,要么就呆着不动。姐姐就想这鱼儿是怎么来的呢??(长长的黑暗隧道,鱼儿还能是自己走进来,跳进这小坑里?)整个冬天,日日夜夜,孤独的小鱼儿就在坑里漂着。

注意:

看到这段,脑子炸了一下:

这条喘息的鱼是什么?

就是鱼

被生活困住”的人生

进入4月冲刺期,迷茫焦灼的高三考生

脱不下”孔乙己的长衫“的人(prison囚笼)

像机器/引擎一样呼吸的鱼-----”行尸走肉?(有的人活着他已经死了--臧克家的诗《有的人》)

伏笔:

看到鱼儿,

忘记黑暗恐惧

的姐弟-----续写第一段为了救鱼

克服恐惧

的姐姐

弯腰

看”热闹“的姐姐------为了救鱼儿

跪着/趴着

的姐姐

像机器/引擎一样呼吸的鱼-----救鱼儿时拼命lash拍打尾巴(从麻木--到奋发自救)的苏醒

Nobody knew 

how the fish got there.

 Her mother suggested that a bird had carried the egg. Her father thought that in the winter a small 

stream

 might have carried it down there as a baby, and it has been safe until summer came and the water began to dry up. 回家后,父母得知鳟鱼后进行的猜测(鱼儿是如何进入坑里的)

冬天小溪带进鱼,夏天干涸鱼被困(这真的不是气候变暖产生影响的环保类文章????)

没人知道鱼儿是怎么进入隧道的?

所以这像不像高中生在高一--高二--高三过程中,有些同学“跟不上”进度了,“落在了”黑暗中,而同学们已经往前走了很远,只留下他一个人??

Before they went to bed, 

Stephen

 asked his mummy the whole story of the trout, 

not really interested in

 the actual trout, but in the story which his mum began to 

make up

 for him,  睡前弟弟Stephen让妈妈讲故事,妈妈开始编造鳟鱼的故事

伏笔

not really interested in the actual trout弟弟其实不关心真的鱼(黑暗--未启蒙)

and Julia, in her bed, 

presented her back

 to them and read her book. But she kept one ear cocked. “And so, in the end, this naughty fish got bigger and bigger, and the water got smaller and smaller...” Passionately, she turned around and

 cried,

 “Mummy, don’t make it

 a horrible old moral story

.” Her mom even brought in 

a fairy (仙子)

, who had made it rain and filled the hole, so that the trout could float away down to the river below. 

伏笔

姐姐Julia【背对着母子】: 后背是dark,脸是Light,身后两人是“局外人”,姐姐勇敢face"困境”解救鳟鱼,获得light

姐姐听到妈妈编故事:

哭了,(真性情、真觉醒

):“别再编造哪些《心灵鸡汤》了”:(小仙子来了,下雨吧,下雨了,鱼儿得救了)

Staring at the moon she knew there was 

no

 such thing as a

 fairy

 and that trout, down in the tunnel,

 was panting for his life.

伏笔

盯着月亮(也是一种光),姐姐知道:仙子是没有的,鱼儿只能呆在隧道里,苟延残喘。

续写第二段:姐姐救了鱼儿---说也许真得是小仙子救了鱼儿吧

官方范文:

She sat up in the silent night and Stephan was sound asleep. She tiptoed out, quietly lifted a large pot of water and ran to the opening of the tunnel. Inside was complete darkness! Scared but determined, she raced in, knelt down by the hole, and put her hand into it. The trout lashed and they were both mad with fright. Still she managed to shove him into the pot and raced out of the tunnel and down the steep paths. All the way his tail was lashing against the pot. Finally, she reached the riverbank. (85 words)

Julia poured the trout out of the pot into the river. For the first seconds the somewhat dizzy creature was still visible in the water. Then all she saw was the faint light of the moon in the silent-flowing river. In relief, she trotted back home, dropped down the pot, and flew through the air like a bird into bed. Soon she fell asleep, satisfied and peaceful. The next morning Stephen rushed to her, shouting that “he” was gone and asking “where” and “how”. Lifting her nose in the air, she proudly laughed, “A fairy, I suppose?” (87 words)

欢迎各位师生沟通交流

23届温州3月二模英语读后续写(拯救鳟鱼)的评论 (共 条)

分享到微博请遵守国家法律