【2004英语一text4】美国学校轻视才智?
原文初读
P1
Americans today don' t place a very high value on intellect . Our heroes are athletes , entertainers , and
entrepreneurs
, not scholars . Even our schools are where we send our children to get a practical education - not to pursue knowledge for the sake of knowledge . Symptoms of
pervasive
anti-intellectualism in our schools aren' t difficult to find .
P2
" Schools have always been in a society where practical is more important than intellectual ," says education writer Diane
Ravitch
." Schools
could be
a
counterbalance
." Ravitch' s latest book , Left Back : A Century of Failed School Reforms , traces the roots of anti-intellectualism in our schools , concluding they are anything but a counterbalance to the American
distaste
for intellectual pursuits .
P3
But they could and should be . Encouraging kids to reject the life of the mind leaves them vulnerable to
exploitation
and control . Without the ability to think critically , to
defend
their ideas and understand the ideas of others , they cannot fully participate in our democracy . Continuing along this path , says writer Earl Shorris ," We will become a
second-rate
country . We will have a less
civil
society ."
P4
" Intellect is resented as a form of power or privilege ," writes historian and professor
Richard
Hofstadter in Anti-intellectualism in American Life ,
{
a Pulitzer-Prize winning book on the roots of anti-intellectualism in US politics , religion , and education
}
. From the beginning of our history , says Hofstadter , our democratic and
populist
urges
have driven us to reject anything that smells of elitism .
Practicality
, common sense , and native intelligence have been considered more
noble
qualities than anything you could learn from a book .
P5
Ralph Waldo
Emerson
and other
Transcendentalist
philosophers thought schooling and
rigorous
book learning put unnatural
restraints
on children :" We are shut up in schools and college
recitation
rooms for 10 or 15 years and come out at last with a
bellyful
of words and do not know a thing ." Mark Twain' s Huckleberry Finn exemplified American anti-intellectualism . Its
hero
avoids being
civilized
- going to school and learning to read -- so he can preserve his innate goodness .
P6
Intellect , according to Hofstadter , is different from native intelligence , a quality we
reluctantly
admire . Intellect is the critical , creative , and
contemplative
side of the mind . Intelligence seeks to
grasp
,
manipulate
, re-order , and adjust , while intellect examines ,
ponders
, wonders , theorizes , criticizes , and imagines .
P7
School remains a place where intellect is
mistrusted
. Hofstadter says our country' s educational system is
in the grips of
people who " joyfully and
militantly
proclaim
their
hostility
to intellect and their eagerness to
identify with
children who show the least intellectual
promise
."
重点单词/短语理解
entrepreneur:n 企业家
pervasive:adj 遍布的;普遍的
counterbalance:n 平衡抵消物;抗衡力量
distaste:n 反感,厌恶
exploitation:n (贬义)剥削;榨取
defend:v 辩解,辩白
second-rate:adj 二流的,普通的
civil:adj 文明的
populist:adj 平民主义的,民粹主义的
urge:n 强烈欲望,强烈渴望
noble:adj 高尚的;崇高的
transcendentalist:adj 超验论者的
rigorous:adj 严格的,严厉的
recitation:n 朗诵,朗读
bellyful:n 满腹,满肚子
hero:n 主角
civilize:v 教化,开化
reluctantly:adv 勉强地,不情愿地
contemplative:adj 深思熟虑的
grasp:v 理解,领会
manipulate:v(熟练地)操作,使用
ponder:v 沉思;考虑
mistrust:v 猜疑,不信任
in the grips of:受…的控制
militantly:adv 好战地
proclaim:v 宣布,宣告
hostility:n 敌意
identify with:与…产生共鸣
promise:n 获得成功的迹象,前途
真题再现
36.What do American parents expect their children to acquire in school ? [ A ] The habit of thinking independently . [ B ] Profound knowledge of the world . [ C ] Practical abilities for future career . [ D ]The confidence in intellectual pursuits . 37.We can learn from the text that Americans have a history of [ A ] undervaluing intellect [ B ] favoring intellectualism [ C ] supporting school reform [ D ]
suppressing
native intelligence 38.The views of Raviteh and Emerson on schooling are [ A ] identical [ B ] similar [ C ] complementary [ D ] opposite 39.Emerson , according to the text , is probably [ A ] a pioneer of education reform [ B ] an
opponent
of intellectualism [ C ] a scholar in favor of intellect [ D ] an
advocate
of regular schooling 40.What does the author think of intellect ? [ A ] It is second to intelligence . [ B ] It evolves from common sense . [ C ] It is to be pursued . [ D ] It underlies power .
答案速查:CADBC
真题解析:
36.细节题
P1
中Even our schools are where we send our children to get a practical education - not to pursue knowledge for the sake of knowledge . 可以看出选C。 37.
P4
,关键词history。Intellect is resented as a form of power or privilege和our democratic and
populist
urges
have driven us to reject anything that smells of elitism 可看出美国人有轻视才智的历史。 C 文中并没有写美国支持学校改革,凭空捏造。 D native intelligence have been considered more
noble
qualities than anything you could learn from a book .说明native intelligence是被倡导的 38.
P2
中
Ravitch
认为学校本应该成为抗衡力量,但却没有起作用,可以看出他是认可学校教育的。而
P5
中
Emerson
认为学校put unnatural
restraints
on children,觉得学校come out at last with a
bellyful
of words and do not know a thing,可见他否定学校的作用。二人观点相反。
39. 38题分析,仔细阅读
P5
。
Emerson
对学校教育和书本知识持否定态度。同时这段后面
Mark Twain Huckleberry Finn 的例子提不被教化可以保持善良的本性。也是anti-intellectualism(反对才智)的例子。 40.这题问的是作者对才智的看法,就要理清文章的逻辑,不能随便从文中找关键句。文章首先提出美国人不重视才智的现象
P1
,然后分析反才智的影响
P3
,再追溯这一现象的历史根源
P4P5
,最后回归当下,指出美国教育体制问题
P7
。作者从头到尾都在批判轻视才智的行为。AD均是作者批判的观点。