欢迎光临散文网 会员登陆 & 注册

2002年考研英语阅读真题及解析【第三篇】

2022-07-20 17:13 作者:陪看书的小白  | 我要投稿

passage3


注解:标题为红色,翻译为蓝色,分析为绿色

        Could the bad old days of economic decline be about to return? Since OPEC(OPEC,全称Organization of Petroleum Exporting Countries,石油输出国组织) agreed to supply-cuts in March, the price of crude(crude粗略的;大概的;冒犯的;天然的;(本文使用的这个意思)) oil has jumped to almost $26 a barrel, up from less than $10 last December. This near-tripling(triple增至三倍,tripling三倍的) of oil prices calls up(call up打电话给;召集;使想起(本文使用的这个意思);提出) scary(scary可怕的) memories of the 1973 oil shock, when prices quadrupled(quadruple增至四倍), and 1979-1980, when they also almost tripled. Both previous shocks resulted in double-digit inflation and global economic decline. So where are the headlines(headlines头条新闻(noun)(本文使用的这个意思);给……加标题(verb);出任主角(verb) )warning of gloom忧郁 and doom厄运 this time?

        The oil price was given another push up this week when Iraq伊拉克(西南亚国家) suspended(悬挂;停止(本文使用的这个意思);) oil exports.Strengthening economic growth, at the same time as winter grips抓住,握紧 the northern hemisphere, could push the price higher still in the short term.

        Yet there are good reasons to expect the economic consequences now to be less severe than in the 1970s. In most countries the cost of crude oil now accounts for a smaller share of the price of petrol than it did in the 1970s. In Europe, taxes account for up to four-fifths of the retail零售 price, so even quite big changes in the price of crude have a more muted柔和的 effect on pump prices than in the past.

        Rich economies are also less dependent on oil than they were, and so less sensitive敏感的 to swings(swing 秋千;摇摆(本文使用的这个意思);) in the oil price. Energy conservation,a shift to other fuels and a decline in the importance of heavy, energy-intensive industries have reduced oil consumption. Software, consultancy and mobile telephones use far less oil than steel or car production. For each dollar of GDP(GDP国内生产总值全称(Gross Domestic Product))(in constant prices) rich economies now use nearly 50% less oil than in 1973. The OECD(OECD,经济合作与发展组织(Organisation for Economic Co-operation and Development)) estimates in its latest Economic Outlook(Outlook看法,态度;前景(本文使用的这个意思),展望(本文使用的这个意思也行);) that, if oil prices averaged $22 a barrel for a full year, compared with $13 in 1998, this would increase the oil import bill in rich economies by only 0.25-0.5% of GDP. That is less than one-quarter of the income loss in 1974 or 1980.On the other hand, oil-importing emerging(emerging新兴的!!!这个词很重要啊,前几年文章就出现了!!!) economies-to which heavy industry has shifted-have become more energy-intensive(加强的;密集的(本文使用的这个意思);深入细致的,精耕细作的;加强词意的), and so could be more seriously squeezed.挤压

        One more reason not to lose sleep(lose sleep 失眠;担忧(因某事而睡不着觉的担忧)(本文使用的这个意思更为贴切)) over the rise in oil prices is that, unlike the rises in the 1970s, it has not occurred against the background of general commodity-price inflation and global excess demand.A sizable portionportion一部分;一份;地区(本文使用的这个意思更为贴切);)of the world is only just emerging from economic decline. The Economist's commodity price index is broadly unchanging from a year ago. In 1973 commodity prices jumped by 70%, and in 1979 by almost 30%.

一、文章结构分析

这是一篇关于油价上涨对全球经济影响的文章。文章主要分析了油价上涨不会造成全球经济衰退的原因。文章前两段引起读者的兴趣并交待背景,第三段给出作者观点,紧接着用三个理由对其观点加以支持。

第一段:以提问和数据两种方式提出作者关注的问题:

这次石油价格上涨会不会像前两次一样造成经济衰退?以便引起读者的兴趣。

第二段:补充说明油价上涨的另外两个因素,交代所讨论问题的背景。

第三段:第一句话为全文的中心思想,也是对第一段提出问题的回答,

即:不会导致经济滑坡,接着给出一个理由——原油仅占汽油价格的一小部分。

第四段:给出支持作者论点的第二个理由:大国经济对石油的依赖性不大。本段主要使用数据进行论证。

第五段:不会导致经济滑坡的第三个理由:没有整体的物价上涨为大背景。论证中使用70年代的情况作为参照与现在的情况进行比较。

31. The main reason for the latest rise of oil price is ________.

[A] global inflation

[B] reduction in supply

[C] fast growth in economy 

[D] Iraq's suspension of exports

31.最近石油价格上涨的主要原因是__________。

【A】全球性通货膨胀

【B】石油供应量下降

【C】经济快速增长

【D】伊拉克暂停石油出口

32.It can be inferred from the text that the retail price of petrol will go up dramatically if _____.

[A] price of crude rises

[B] commodity prices rise 

[C] consumption rises

[D] oil taxes rise

32.从文中可以推出,在_________下,石油零售价格会大幅上涨?

【A】原油价格上涨

【B】商品价格上涨

【C】消费上涨

【D】石油税上涨

33.The estimates in Economic Outlook show that in rich countries ___________.

[A] heavy industry becomes more energy intensive 

[B] income loss mainly results from fluctuating crude oil prices 

[C] manufacturing industry has been seriously squeezed

[D] oil price changes have no significant impact on GDP

33.在《经济展望》中的文章估计在发达国家_________。

【A】重工业消耗更多能源

【B】收入的损失来自原油价格的波动

【C】制造业受到严重冲击

【D】油价变化队GDP没有很大影响

34.We can draw a conclusion from the text that_________.

[A] oil price shocks are less shocking now 

[B] inflation seems irrelevant to oil-price shocks 

[C] energy conservation can keep down the oil prices

[D] the price rise of crude leads to the shrinking of heavy industry

34.从课文中,可以得出的结论是___________。

【A】现在的油价暴涨并不可怕

【B】通货膨胀与油价暴涨无关

【C】能源储备可以抑制油价

【D】原油价格上涨导致重工业的萎缩

35.From the text we can see that the writer seems ____________.

[A] optimistic 

[B] sensitive 

[C] gloomy

[D] scared

35.作者对“油价上涨”所持的态度为_______。

【A】乐观

【B】敏感

【C】悲伤

【D】害怕

二、核心词汇与超纲词汇

(1)conservation(n.)保护;保存;保护区

(2)conserve(v.)保存

(3)crude(a.)天然的;未加工的;粗制的;粗鲁的

(4)doom(n.)毁灭,灭亡

(5)energy intensive(a.)能源密集型的

(6)gloom(n.)黑暗,阴暗

(7)hemisphere(n.)半球,半球体

(8)quadruple(a.)四倍的;

quadri=quadru前缀,表示“四”,

如:quadruple四倍的;quadrilingual能用四种语言的

(9)squeeze(v.)压榨,挤,挤榨

(10)swing(v.)摇摆,摆动,回转,回旋;(n.)秋千,摇摆,摆动

三、阅读答案:B D D A A

四、全文翻译:

        过去经济衰落的坏日子是否会重来?自从石油输出国组织在3月决定减少原油供应以来,原油的价格便从去年12月的不到10美元一桶上升到到约26美元一桶。这次近三倍的涨价令人想起了1973年和1979-1980年两次可怕的石油恐慌,当时的油价分别是涨了四倍和近三倍。前两次的油价暴涨都导致了两位数的通货膨胀率以及全球性的经济衰退。那么这次警告人们厄运来临的头版新闻都到哪里去了呢?

        本周伊拉克暂停石油出口,这使油价又一次上扬。强劲的经济增长势头,随着北半球冬季的到来,有可能在短期内使石油价格涨得更高。

        然而,我们有充分的理由预期这次油价暴涨给经济带来的影响不会象20世纪70年代那么严重。与70年代相比,现在多数国家的原油价格占汽油价格的分额要小。在欧洲,税金在汽油零售价的比例高达五分之四,因此,即使原油价格发生很大的波动,汽油价格所受的影响也不会象过去那么显著。

        发达国家对石油的依赖性也不如从前,因此对油价的波动也就不会那么敏感。能源储备、燃料替代以及能源密集型重工业的重要性降低,这些都减少了石油消耗量。软件、咨询及移动通讯消耗的石油,比钢铁、汽车行业少得多。发达国家国内生产总值(以目前价格计算)中,每一个美元所消耗的石油量比1973年少了近一半。国际经合组织在最近一期的《经济展望》中估计,如果油价持续一年维持在22美元左右,与1998年的13美元一桶相比,这也只会使发达国家的石油进口支出上增加GDP的0.25-0.5个百分点。这还不到1974年或1980年收入减少部分的四分之一。另一方面,进口石油的新兴国家由于转向了重工业,消耗能量更大,因此可能会受到石油危机的强烈影响。

        另外一个不应因油价上升而失眠的原因是,与20世纪70年代不同,这次油价上升不是发生在普遍的物价暴涨及全球需求过旺背景之下。世界上很多地区才刚刚走出经济衰落。《经济学家》的商品价格指数与一年前相比,总体上没有什么变化。1973年的商品价格跃升了70%,而1979年也上升了近30%。

       


2002年考研英语阅读真题及解析【第三篇】的评论 (共 条)

分享到微博请遵守国家法律